Ochtend ritueel

met olie

Door Pim van den Berg

In deze blog deel ik met jullie mijn ochtendritueel, welke oliën ik daarbij gebruik en waarom. Als gevoelig en intens persoon heb ik in het dagelijks leven de neiging om snel in één van mijn twee standen te vallen. Standje één: de zesde versnelling, waarin ik als een raket bezig ben. Mijn benen op en neer wippen, ik snel denk, snel werk en tien dingen tegelijk doe (maar echt) en ik mijn enthousiasme niet kan temperen, waardoor ik mijn eigen gezondheid al snel ondermijn. De tweede stand, is standje lockdown (hoe toepasselijk). Ik voel mij moe, weinig gemotiveerd, laat alles uit mijn handen vallen, slaap met gemak klokjes rond en heb net genoeg motivatie om drinken te halen en het gedronken weer af te voeren. Mijn keuken ziet er in no time uit als oorlogsterrein en ik zelf alsof ik er doorheen heb getijgerd.

Wakker worden met pepermunt

Om dit te voorkomen is het belangrijk voor mij om regelmaat en structuur toe te passen in het leven. Bij deze mijn ochtend ritueel. Bij het ontwaken en het luiden van de wekker (een combinatie van loeiende koeien en inclusief geklingel van de bellen om hun nek) vat mijn hand de pepermuntolie. Deze gaat onder het neusje. Drie keer goed in ademen en tadaa, ik ben gewoon wakker. Trainingsbroek en slofjes, check. Bed op maken. Hoofdzakelijk omdat het er gewoon lekker rustig uitziet als ik in de avond weer naar bed ga. Ramen en balkondeuren open. Frisse lucht, nieuwe energie. Verwarming en laptop aan. 0,5 liter warm water en met glas en al aan het bureau.

Blijheid en zuivering met citrus oliën 

In het glas water gaat, of één druppel Lemon, of Bergamot. Tegenwoordig veelal Bergamot, omdat ik die zo vreselijk lekker vind. Bergamot opent het hart en helpt tegen een sombere stemming. Tijdens het drinken ruik ik de geur, die emotioneel verblijdend werkt en proef ik de smaak. Echt top in de ochtend. Citrus oliën zorgen dat je PH waarde weer in balans komt en dat je gifstoffen van de nacht kwijt raakt.

 

We weten het allemaal. Een goed begin is het halve werk.

Mijn balans capsule

Dan pak ik mijn Veggie cap erbij. Een lege capsule naar eigen keuze olie in te druppelen en in te nemen. Ik ben vooral geïnteresseerd in het emotionele en energetische aspect van de olie. Als ik het slik met een capsule is de werking voor mij sterker. Ze zeggen dat de buik het centrum van het gevoel is. Gezien hoeveel sterker de olie op deze manier bij mij werkt, geloof ik dat wel. In de capsule doe ik twee druppels van de vier oliën die ik het meeste nodig heb. Op het moment zijn dat: Bergamot/Lemon, Wild Orange, Grapefruit en Vetiver. Om de boel af te toppen een druppel Frankincense. Dan komen we op negen druppels. Negen is mijn getal. Ik ben geboren op 09-09 en dit getal komt verder verdacht vaak terug in mijn leven. Als iets negen is weet ik, het zit goed. Maar weet dat dit relatief veel is dus kijk wat voor jou werkt. Om te starten zou ik beginnen met twee a drie druppels. Luister goed wat je lichaam aangeeft. Of zoals ze in de yoga zeggen: “let your body be the teacher”. 

Aarden is essentieel 

Drie citrusvruchten en een boom. Elke olie van een boom vind ik vreselijk lekker. Ik ben iemand bij wiens energie zich veel in de hogere regionen van het lichaam bevindt. Het welbekende: ik zit veel in mijn hoofd. Ik heb filosofie gestudeerd en werken met het hoofd vind ik geweldig. Maar het gebeurt al snel dat ik de rest van mijn lichaam niet meer voel. Om te gronden en meer in het lichaam te komen gebruik ik de Vetiver. Waar andere aardende oliën je op de grond zetten, brengt Vetiver je diep de aarde in. Beelden van dikke wortels en bergen verschijnen mij voor de geest zodra ik de geur ruik. De eerste keer dat ik Vetiver slikte heb ik tien minuten lang bewust door het huis gelopen omdat ik nog nooit de grond zo sterk onder mijn voeten had gevoeld.

Citrus in mijn capsule

De citrusvrucht oliën gebruik ik omdat zij mij helpen om positief en optimistisch te worden. De Wild Orange met zijn warme harmoniserende effect werkt verzachtend op alles wat hard en straf is. De Lemon werkt als een lichte frisse oppepper in de meest positieve zin van het woord. Lemon zorgt bij mij voor een gezonde en positieve instelling om aan de slag te gaan. De Grapefruit is heel reinigend. Ik heb het idee dat emotionele afval wordt afgevoerd. Hetgeen dat overblijft voelt meer doorzichtig en ik ervaar levenslust! Deze capsule met oliën helpt mij om letterlijk meer op de grond en in het leven te staan en de lichte warme kant ervan te ervaren. Ik doe dit pas een paar weken, maar heb het gevoel nu al de wereld te hebben gewonnen.

Let your body be the teacher.

Yoga en Deep Blue

Hierna volgt een Yoga sessie en na het douchen smeer ik Deeb blue op mijn rechter enkel. Deze heb ik afgelopen zomervakantie in Frankrijk geblesseerd nadat ik in een veel dieper gelegen weiland ben gesprongen omdat een boze koe het op mij had voorzien (goed verhaal verder, allicht voor een andere keer). Na enkele weken krukken, hinkelen en voorzichtig weer lopen is het herstel van mijn enkel gestagneerd. Na vier maanden begon ik de Deeb blue te smeren en in drie weken was mijn enkel er met sprongen op vooruit gegaan. Als klap op de vuurpijl smeer ik één druppel balance op iedere kuit. Gronden is voor mij een belangrijk en terugkerend iets, waarschijnlijk voor de rest van mijn leven. Dit is mijn ochtend ritueel en op deze wijze helpen de oliën mij in het leven.

Ik hoop jullie hiermee geïnspireerd  te hebben om voor jezelf een ochtend ritueel te creëren.

Liefs Pim